Fjällräven G-1000. Bästa friluftsmaterialet?

Förmodligen det bästa friluftsmaterialet som finns

Historien om det legendariska Fjällräven G-1000 tyget sträcker sig tillbaka till den skandinaviska Grönlandsexpeditionen 1966. Efter den stod det klart att det saknades funktionella och slitstarka friluftskläder och Fjällrävens grundare Åke Nordin lyssnade till expeditionsmedlemmarnas erfarenheter när han sydde en klätterjacka, den första Fjällrävenjackan. Tyget var av en ovanligt stryktålig väv som visat sig för tung som tältväv, och vaxat med en blandning av bivax och paraffin visade materialet sig vara perfekt för funktionella friluftskläder. Namnet blev G-1000, G efter Grönland.


Väven består av en polyester/bomulls blandning och är otroligt tät och slitstark. Plaggen är vanligtvis grundvaxade från fabriken, och kan toppas med mer vax vid behov. Med vaxet blir plagget vind- och vattenavvisande samtidigt som det är välventilerande. Vaxet ökar dessutom slitstyrkan och livslängden.

Vaxa dina plagg i G-1000!

Att vaxa är inte svårt, och kan anpassas efter behov. En kloss vax och ett strykjärn är allt som behövs och i butiken har vi möjlighet att hjälpa dig vid vår vaxstation. Har du inte tid att vaxa själv så gör vi det till dig. Kostnaden är 300 kr/ plagg.

Sen 60-talet har flera varianter av det ursprungliga G-1000 tyget sett dagens ljus.

 • G-1000 Original

  Orginalet. 65 procent polyester och 35 procent bomull av högsta kvalitet.
 • G-1000 Eco 

  Ekologisk bomull. Framtidens ersättare till orginalet.
 • G-1000 Lite 

  En lite tunnare väv som används i kombination med orginal G-1000. För att bibehålla rivstyrkan har väven vävts med ripstop-trådar.
 • G-1000 HD, HeavyDuty

  Extra tålig och tjock väv som används på förslitningspartier och i utrustning som väskor och ryggsäckar.
 • G-1000 Silent

  Borstad väv som ruggats upp för att bli mjuk och följdsam. Och tyst! Användes först i Forest, Fjällrävens tidigare jaktkollektion, men återfinns även i vissa kläder, som byxorna Karl/Karla, och Nils/Nilla.
 • G-1000 Silent Eco

  Borstad tyst väv som används i nuvarande jaktkollektionen Hunting.


Under åren har G-1000 förtjänat sitt goda rykte på oräkneliga äventyr värden över.

Ge den vad du tål, du också!